لودینگ
گرانروی روغن موتور

گرانروی روغن موتور

دسته‌بندی‌ها آموزشی
نویسنده Ehsan Lotfi
زمان مورد نیاز برای مطالعه 3 دقیقه

حتما در زمان تعویض روغن کلمه SAE بر روی گالن روغن موتور را مشاهده کرده اید. این کلمه به معنای گرانروی یا ویسکوزیته روغن  است . ویسکوزیته روغن موتور یکی دیگر از معیارهای انتخاب مناسب روغن موتور خودرو است.هر خودرو با توجه به تکنولوژی پیشرانه استفاده شده در آن نیاز به گرانروی متفاوت و مختص خود را دارد. SAE استانداردی است که به وسیله آن می توان ویسکوزیته روغن موتور را اندازه گیری کرد. از جایی که انتخالب روغن موتور مناسب با طول عمر پیشرانه خودور رابطه مستقیم دارد بایستی حتما در زمان تعویض روغن موتور به این معیار توجه …

حتما در زمان تعویض روغن کلمه SAE بر روی گالن روغن موتور را مشاهده کرده اید. این کلمه به معنای گرانروی یا ویسکوزیته روغن  است . ویسکوزیته روغن موتور یکی دیگر از معیارهای انتخاب مناسب روغن موتور خودرو است.هر خودرو با توجه به تکنولوژی پیشرانه استفاده شده در آن نیاز به گرانروی متفاوت و مختص خود را دارد.

SAE استانداردی است که به وسیله آن می توان ویسکوزیته روغن موتور را اندازه گیری کرد.

از جایی که انتخالب روغن موتور مناسب با طول عمر پیشرانه خودور رابطه مستقیم دارد بایستی حتما در زمان تعویض روغن موتور به این معیار توجه کرد.

گرانروی به چه معنا است ؟

گرانروی و یا به اصتلاح دیگر ویسکوزیته واحدی برای اندازه گیری سرعت گردش روغن در بازه های دمایی مختلف است. باید بدانید که در سیالات گرانروی تابع دما است. به صورتی که با کاهش دما شاهد افزایش گرانروی سیال هستیم. با افزایش دما شاهد کاهش گرانروی سیال خواهیم بود.

 

بنابراین در روغن موتور نیز این موضوع صدق می کند.چرا که روغن موتور نیز جز دسته سیالات محسوب می شود.

 

زمانی که خودرو را خاموش می کنید طبیعتا دمای موتور کاهش پیدا کرده و با کاهش دما گرانروی روغن افزایش پیدا کرده چرا که در زمان استارت بعدی خودرو به درستی و با سرعت انجام شود. این کار سبب می شود تا موتور زمان کمتری را بدون روغن کار کند. همچنین با افزایش دمای پیشرانه در زمان کارکرد خودرو گرانروی روغن کاهش پیدا می کند. تا روغن به خوبی سطح تمامی قطعات را پوشش دهد.

 

این نکته را بایستی در نظر داشته باشید که اگر با کاهش دما گرانروی روغن کاهش پیدا کند در زمان استارت و یا به اصتلاح سرد بودن خودرو،پیشرانه مدت زمان بیشتری بدون روغن کار خواهد کرد. همچنین اگر با افزایش دمای پیشرانه گرانروی روغن افزایش پیدا کند روغن به سرعت در پیشرانه حرکت می کرد و عمل روانکاری به خوبی انجام نمی شد.

استاندارد SAE در روغن موتور:

همان طور که گفته شد SAE استانداردی برای سنجش گرانروی و یا ویسکوزیته روغن موتور است. در ابتدا باید بدانید بر اساس این استاندارد روغن ها به دو دسته مولتی گرید و مونوگرید تقسیم می شوند.       

انجمن مهندسین خودرو برای سهلوت اندازه گیری ویسکوزیته و گرانروی را بین اعداد 0 تا 60 طبقه بندی کرده اند.

به طور کلی می توان گفت اعداد 0 تا 30 برای فصل سرد سال در نظر گرفته شده  و 30 تا 60 برای فصل گرم سال در نظر گرفته شده است.

مونوگرید:

این دسته از روغن ها بازه حرارتی کمتری را تحت پوشش دارند.به طوری که اگر شما از روغن مونوگرید با ویسکوزیته مناسب برای فصل تابستان استفاده می کنید، این روغن در فصل زمستان برای پیشرانه خودروی شما کارایی ندارد. بایستی با روغن مونوگرید مناسب با فصل زمستان تعویض گردد.

این استاندارد به صورت SAE YY بر روی گالن روغن نمایش داده می شود . می توان گفت امروزه این دسته از روغن موتورها مسنوخ شده اند.

مولتی گرید:

در استاندارد مولتی گرید داستان به شکل دیگری است. این دسته از روغن ها به دلیل افزودن مواد افزودنی(ADtive) دارای دو شاخصه گرانروی است.روغن مولتی گرید به صورت SAE XX W YY بر روی گالن های روغن نمایش داده می شود. X نشان دهنده گرانروی روغن در دمای پایین و Y نشان دهنده گرانروی روغن در دمای بالا است.

کلمه W نیز مخفف کلمه Winter به معنای زمستان است.

برای مثال SAE 10W40 عدد 10 ویسکوزیته روغن در دمای پایین و عدد 40 ویسکوزیته روغن در دمای بالا را نمایش می دهد.

آخرین بروزرسانی : شهریور 26, 1403
امتیاز 4.7 از 10
مقالات مرتبط
دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *