لودینگ
روغن گیربکس

روغن گیربکس

دسته‌بندی‌ها آموزشی
نویسنده Ehsan Lotfi
زمان مورد نیاز برای مطالعه 4 دقیقه

در خودروها برای انتقال قدرت به چرخ ها از جعبه دنده یا گیربکس استفاده می شود.باید اشاره کرد که در خودروهای امروزی شاهد انواع مختلفی از گیربکس ها هستیم.از رایج ترین جعبه دنده ها باید به جعبه دنده دستی و اتوماتیک اشاره کرد.گیربکس نیز همانند پیشرانه و موتور خودرو نیاز به روانکاری دارد. چرا زمانی که شما تصمیم بر تغییر وضعیت گیربکس می گیرید اجزا و چرخ دنده ها بر روی یک دیگر حرکت می کنند. به واسطه حرکت این چرخ نده ها شاهد ایجاد اصتکاک و حرارت در جعبه دنده ها هستیم.برای کاهش اصتکاک و حرارت ایجاد شده در …

در خودروها برای انتقال قدرت به چرخ ها از جعبه دنده یا گیربکس استفاده می شود.باید اشاره کرد که در خودروهای امروزی شاهد انواع مختلفی از گیربکس ها هستیم.از رایج ترین جعبه دنده ها باید به جعبه دنده دستی و اتوماتیک اشاره کرد.گیربکس نیز همانند پیشرانه و موتور خودرو نیاز به روانکاری دارد. چرا زمانی که شما تصمیم بر تغییر وضعیت گیربکس می گیرید اجزا و چرخ دنده ها بر روی یک دیگر حرکت می کنند. به واسطه حرکت این چرخ نده ها شاهد ایجاد اصتکاک و حرارت در جعبه دنده ها هستیم.برای کاهش اصتکاک و حرارت ایجاد شده در گیربکس بایستی از روغن گیربکس استفاده کرد. البته باید اشاره کرد که بسته به نوع گیربکس خودرو بایستی از روغن گیربکس مناسب استفاده کرد. با توجه به ساختار گیربکس بایستی روغن گیربکس با گرانروی و سطح کیفی مناسب را انتخاب کنید.

روغن گیربکس دستی:

این نوع از روغن ها که به اختصار MTF(Manual Transmission Fluid) نامیده می شوند.به طور کلی روغن دنده دستی دارای گرانروی بالاتری هستند. در صورتی که در گیربکس های اتوماتیک این موضوع صدق نمی کند. چرا که این دسته از روغن های گیربکس گرانروی پایین تری را دارا هستند. چراکه ساختار متفاوتی نسبت به یک دیگر دارند.

استاندارد گرانروی روغن دنده دستی:

در روغن های دنده دستی یا واسکازین نیز برای سنجش گرانروی از استاندارد SAE استفاده می شود. عدد اول بعد از کلمه SAE نشان دهنده گرانروی روغن در دمای پایین و عدد دوم نشان دهنده گرانروی روغن در دمای بالا است. حرف W نیز همانند روغن استاندارد SAE در روغن موتور مخفف کلمه Winter و به معنای زمستان است.

گرانروی روغن دنده دستی

سطح کیفی روغن دنده دستی:

سطح کیفی روغن گیربکس دستی نیز با استاندارد API سنجیده می شود. بر اساس این استاندارد سطح کیفی روغن گیربکس دستی یا واسکازین به 7 دسته تقسیم می شود.

 

  • API GL-1 : روغن پایه بدون مواد افزودنی برای استفاده در دنده های مخروطی و مارپیچی تحت شرایط ساده کار(فشار پایین و لغزش کم) این روغن در برخ از کامیون ها استفاده می شود.

 

  • API GL-2 : روغن گیربکس با ماده افزودنی ضدساییدگی برای شرایط کاری دنده های مارپیچی تحت شرایط کار سنگین تر از شرایط GL-1 که البته امروه استفاده نمی شوند.

 

  •  API GL-3: روغن با ماده افزودنی فشارپذیری بالا برای شرایط کاری دنده های مخروطی و سیستم انتقال نیروی دنده ی دستی با سرعت و فشار بار بالاتر به کار می رود.این دسته از روغن های گیربکس نیز منسوخ شده اند.

 

  • API GL-4: روغن مناسب برای گیربکس دستی همزمان(Synchronized) است.این روغن گیربکس در سیستم انتقال قدرت دستی و میل گاردان به کار می رود.

 

  • API GL-5: روغن با ماده افزودنی EP مناسب برای دنده های هیپوئید و دیفرانسیل خودروهای سبک که در شرایط بسیار سخت کار می کنند. 

 

  •  API GL-6: این سطح از کیفیت برای دنده هایی با چرخ دنده هایی بسیار کوچک مورد استفاده قرار می گیرد.این دسته از روغن ها نیز منسوخ شده اند.

 

  • API MT-1: روغن مناسب برای گیربکس دستی همزمان(non-Synchronized) است که در خودروهای سنگین مانند اتوبوس ها و کامیون ها وجدود دارد مورد استفاده قرار می گیرد.

 

نکته :

با توجه به گیربکس های دستی مورد استفاده در خودروهای امروزی و موجود در بازار به صورت  کلی باید از سطح API GL-4 و API GL-5 استفاده کرد.

وظایف روغن دنده دستی:

از مهم ترین وظایف این روغن بایستی به کاهش اصتکاک اشاره کرد. همچنین این روغن نقش مهمی در خنک کردن گیربکس برعهده دارد.باید بدانید که روغن واسکازین نقش  یک ضربه گیر را برای گیربکس خودروی شما دارد.چرا که از گیربکس شما در برابر ضربه های وارده محافظت می کند. در آخر باید بدانید که واسکازین ها با توجه به ساختار و فرمولاسیون ویژه خود از قطعات جعبه دنده در برابر خوردگی،زنگ زدگی محافظت خواهد کرد.

زمان تعویض روغن دنده دستی:

به طور میانگین این روغن بایستی در هر 50 هزار کیلومتر تعویض گردد.ولی توجه داشته باشید اگر گیربکس خودروی شما در شرایط تحت فشار و سخت در حال کار است بنا به توصیه کارشناسان این صنعت بهتر از هر 30 هزار کیلومتر برای تعویض این روغن اقدام کنید. در آخر باید گفت بهترین ملاک برای زمان تعویض این روغن دفترچه راهنمای خودروی شما است.

کرفت اویل را در اینستاگرام دنبال کنید:

  1. Kraftoil_leader@
  2. kraftoil.ir@

 

کرفت اویل تحت لیسانس کشور آلمان 

WWW.Kraftoil.de

 

برای مشاهده روغن موتورهای بنزینی کرفت اویل کلیک کنید 

برچسب ها
آخرین بروزرسانی : شهریور 26, 1403
امتیاز 4.7 از 10
مقالات مرتبط
دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *